Tři zlata na Evropě v Brně

09.09.2015 00:00

Evropské atletické hry mládeže.
Já osobně bych tuto akci přirovnal k Mistrovství Evropy těch nejmenších atletů.
Stačí si jen projet statistiky, 1300 startujících, 13 zemí Evropy z těch nejlepších klubů s nejlepšími závodníky a mezi všemi partička našich z Jablunkova.
Zastoupení měli:
Malta, Slovensko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina, Česko, Polsko, Itálie, Lotyšsko, Velká Británie, Maďarsko, Španělsko,
Škoda jen, že rodiče v červnu nepřihlásili víc dětí. Podle výkonů si troufám říct, že by naši dopadli hodně dobře!!
Evropské hry se pořádaly již podesáté, tentokrát jsme nemohli chybět. Po celou dobu hry provázelo rozmanité, chladné počasí, déšť vítr i sluníčko to, ale našim vůbec nevadilo.
Celkem bylo v třineckém hvězdném týmu 15 dětí z toho pět našich.
Z našeho klubu startovali Marek Sikora ve skoku dalekém kde svým osobním rekordem 453cm skončil těsně na čtvrté pozici, ve sprintu na 60m postoupil do finále kde svým časem 8.84s obsadil osmou příčku. Takže Marek postoupil v obou disciplínách do finále což je naprosto skvělé.
O rok mladší Markétka Sikorová, která bojovala s obrovskou konkurencí starších dívek, skončila ve skoku dalekém ze 128 závodnic na skvělé 20 příčce s výkonem 371 cm. Šedesátku zaběhla v čase 9,52 a na šestistovce po velkém boji a v obrovské konkurenci obsadila 15 místo  časem 2:02,13.
Na naši nejmladší princeznu opravdu bomba.
A nyní přišly zlaté časy, ano ostatní závodníci přivezli tři zlaté medaile!!
Erika Zahaluková, která postoupila do finále ve skoku dalekém a těžce bojovala s rozběhem, svým posledním pokusem všechny soupeřky rozesmutněla. Takhle skvěle načasovat osobák na poslední pokus musí zlikvidovat každého soupeře. Prostě, Eri se naštvala, obula se do toho a,„hópla“ jak říkají brňáci 480 cm s vysmátým obličejem. Bylo tady první zlato a první oslavy.
Další z mé strany obávaný závod byl běh dívek na 800m a v něm notně unavená Kája Sasynová, která co tři dny běhala osmistovku v osobních rekordech. I když jsem start torpédu jménem Kája rozmlouval, nechtěla o tom ani slyšet. Na hranici osobního rekordu v čase 2:21,75 Kája zvítězila a přidala další zlato. To už jsem skoro slzel (samozřejmě foukal studený vítr).
Dorazil mě i všechny ostatní běh Reného Sasyna na 1500m v čase 4:14,67. René vybojoval zlato a překonal rekord mítinku na této trati. Právem byl vyhodnocen jako nejlepší borec Evropských her.
Také je potřeba zmínit fakt, že všichni tři zlatí medailisté co tři dny podávali výkony na hranici svých osobních rekordů a dokonce je překonávali.
Opravdu neskutečné!
Všichni si zaslouží pořádnou pochvalu a hokejistický plat, „bohužel, jsme ale jen atleti.“

Zde si můžete přečíst o celé třinecké partě, kde Standa vše ještě přesněji popsal: www.atletikatrinec.cz/196-medailove-zne-nasich-atletu

Výsledky: brno_8_9_9_2015.pdf (5465454)

Foto: 1bezeckyjablunkov.rajce.idnes.cz/9.9.2015_Evropske_hry_mladeze