S Erasmus+ do Rumunska (soustředění)

26.08.2015 12:48

V rámci projektu Erasmus+, který financuje evropská unie a cestu zajišťuje bezplatně Tmelník (tmelnik.cz/) , jsme se rozhodli (Marek Czeczotka, Marek Chrascina a Adam Gaura) si dát něco jako soustředění v Rumunsku. Projekt byl pro naše štestí se zaměřením na sport a zdravou výživu, sice ne vždy se téma od ostatních účastníku dodržovalo, ale jídlo bylo skoro všechno zdravé a bio. Sice v jednu dobu byla v kempu nějaká viroza asi z jídla ale o tom někdy jindy ... 4.8-16.8 to bylo to datum, ve kterém jsme se pekli v té jejich zemi, běžná teplota tam byla přes 35 stupňů prakticky pořád, běhat se dalo pouze těsně před setměním, nebo brzy ráno, ale to jsme nechodili... Teda vlastně jednou ano a dopadlo to tak, že po nás šli tři psi, naštěstí jsme to nějak po delší době obešli a nic v ten den nenatrénovali takže jsme zůstali při nočních trenincích. Ubytovaní jsme byli ve vesničce Milcoveni, která je kousek od Srpských hranic, takže pro naši smůlu na druhou stranu od Moře. Vesnice tam jsou v hodně zaostalém stavu a města by se dali cca přirovnat k těm u nás.         ( Nejrychlejší místní doprava)

V průběhu dnech jsme dělali nejrůznější aktivity, ve kterých jsme mluvili převážně anglicky takže jsme se jistě přiučili i jinému řemeslu než jenom běhu. I když jeden den jsme měli něco jako kempovou olympiádu, kterou se podařilo našemu týmu vyhrát (green team is dream team), není to z toho důvodu, že jsem zpracovával výsledky to ne. Samozřejmě jsme se učastnili tří výletu na cestách jaké si neumite ani představit, kde všude může jet mikrobus, české silnice jsou na tom hodně dobře. Navštívili jsme dva národní parky a českou vesnici Gerník, kde můžete mluvit s obyvateli česky a dokonce platit českými kč v Rumunsku !

   (Nějaké to selfíčko v jeskyni v NP) 

Ješte co se týče ras na projektu byli černí a bílí.... :D , ne to si dělám srandu bylo tam 25 rumunů a 25 čechů takže pouze 2 státy což bývá na tyhle projekty neobvyklé. Projekty se konají prakticky nonstop a je jich do roka neskutečné množství a zůčastnit se může praktický každý, kdo splňuje danou věkovou kvotu ( Jožkův čas už dávno odbyl), vše je zdarma !! Na projektech se samozřejmě dá i běhat i když je Rumunsko nebezpečná země , probíhají projekty i v jiných zemích. Zažili jsme spoustu srandy našli si životní lásky vzdálene tisíce kilometrů daleko, a můj nejlepší moment ?

 (tolik lásky :-) 

Projekt bych samozřejmě hodnotil kladně, i co se týče přípravy přece já z Adamem jsme se kvalifikovali na Mistrovství Světa a to jsme se týden před kvalifikací soustředili právě v Rumunsku, ari vederči (netuším v jakém je to jazyce, ale Rumunsky asi ne)

 

 

Tento článek vytvořil a sepsal Marko Ch.