MISTROVSTVÍ ČR ŽACTVA - KOLÍN

20.09.2019 00:00

 Druhá část každé dráhové sezóny patří bezesporu žákovským kategoriím. Zatímco dospělí už mají své vrcholy dávno za sebou, mladší a starší žactvo se musí na své mistráky připravovat tvrdě přes prázdniny. Respektive kdo na sebe přes ty dva měsíce maká, má velkou šanci že se mu povede nominace na Mistrovství republiky. Možná právě díky tomu byla letošní výprava třineckých dětí opravdu početná, což už se delší dobu nestalo.  Do krásného města Kolín odcestovalo 10 závodníků s ambicemi přivézt zpět do Třince nějaký ten cenný kov. Nutno podotknout, že i z pohledu organizace bylo letošní mistrovství něčím zvláštní. K původním dvěma závodním dnům se přidal ještě den třetí.  Stejně tomu bylo i v červnu na šampionátu dorostu a juniorů. Zásadní změna byla především u sprintů a technických disciplín. Pořadatelé přišli s novým nápadem přiblížit mladým závodníkům, jak to chodí na akcích světové úrovně, a proto u sprintů přidali semifinálové běhy a u technik si závodníci museli poradit na víc i s kvalifikací. Ještě bych dodala klasickou zprávu o počasí, aby byl můj „zahajovací“ projev kompletní. To bylo na můj vkus fajn. No, teď už ale pojďme k výsledkům našich hvězd!

 Hned ze začátku programu se představila naše jediná třinecká chodkyně Míša Kluzová. Míša začala s chůzí teprve na jaře a pokroky od té doby udělala značné. Značí o tom každým závodem posunutý osobní rekord. Tentokrát její výkon bohužel nestačil na ostatní soupeřky a bylo z toho 11. místo a čas 19:53.26 minut. Věřím, že pokud na sobě bude Míša dále pracovat, může ji čekat skvělá kariéra!

  Na osmistovku tradičně zavítal Franta Szkatula. Do Kolína odjížděl s titulem jednoho z favoritů, a proto se očekávalo, že z rozběhu postoupí hladce. Očekávání bezchybně naplnil a zajistil si tak velkým postupovým Q vstupenku do finále. Ve finále si Franta vedl taktéž skvěle. Páté místo a čas 2:04.06 minut je výborným výsledkem! Dalo by se říct, že v tomto finále osmistovky se nestalo nic neočekávatelného. Prvních šest závodníků potvrdilo svou suverenitu a doběhli přesně tak, jak se od nich podle letošních průběžných tabulek očekávalo. Skvělé!

 Další závodnicí reprezentující náš klub byla Terezka Sikorová. Terka by se se svými sezónními maximy dostala na osmistovku i na patnáctku. Zvolila ale trať mně milejší :) - 1500 metrů. Ačkoliv startovala s virózou, za konečný výsledek se nemusí vůbec stydět. Nakonec čas 5:14.20 minut stačil 14. místo. Očekávání této slečny byly jistě vyšší, já ale smekám klobouk za bojovnost! Ta je totiž někdy podstatnější než samotný výsledek.

 Nejlepšího umístění z našich běžců dosáhl Nikodem Mitrenga! Ten měl také z čeho vybírat. Tentokrát si ale vybral 1500 metrů překážek. Pouze 3 vteřiny ho dělily od medaile! Smůla, štěstí? Já bych volila to druhé. Čtvrté místo je na soutěži takové úrovně super výsledek! Čas 4:48.51 minut sice osobák není, ale i přesto je velice kvalitní. Gratulace!

 V individuálních disciplínách bych ještě vyzvedla třineckou Zinu Pindorovou a nováčka Alana Niemczyka. Zina se z rozběhu na 200 metrů překážek lehce probojovala do finále B. Zde si výrazně posunula svůj osobní rekord a výsledným časem by to stačilo na medaili! Bohužel o medaile mohou bojovat pouze účastníci finále A. Velká gratulace! Alan si vedl taktéž skvěle v hodu kladivem. Vybojoval 16. místo a výkon 33.94 metrů.

 Tradičně jsme vyslali také naše nadějné štafety. Děvčata ve složení: Bojková, Pindorová, Ćmielová a Sikorová na dlouhé štafetě ukázaly bojovného ducha a z 35 štafet skončily na celkovém 20. místě. Chlapci si vedli taktéž skvěle a poskládali štafetu z těchto hochů: Szkatula, Mitrenga, Holub a Szczerba. Časem 2:39.69 minut si zajistili TOP 10 (9. místo)!

 Gratuluji všem účastníkům za krásné výsledky a přeji mnoho úspěchů do další sezóny!

K.S

.

Výsledky zde:online.atletika.cz/vysledky/36447