Předstartovní stres a pravidla

12.05.2014 10:37

Dlouho jsem uvažoval zda se rozepisovat o tomto tématu, však při pohledu na některé děti ped startem a po závodě mi to připadá jako povinnost.

Doprovod-fandění:
Nejprve jen malá poučka. Podle pravidel atletiky, ale i ve volných bězích se veškerá podpora závodníka bere jako doping a následuje diskvalifikace. To znamená nesmíme se závodníkem běžet a pozbuzovat ho, nesmíme mu nic podat ( ani pití, ani jídlo, ani ztracenou botu). Povzbuzovat můžeme jen jako diváci. Učíme to děti od mala. Například z vnitřní strany oválu se nesmí ani povzbuzovat.
Určitě se to takhle u dětí nebere, ale je dobré vědět co se může stát v případě, že na to někdo poukáže. Proto se to naučme i my dospělí.

Předstartovní stres:
Jsem moc rád, že rodiče spolupracují a chtějí se věnovat svým dětem. Věřte mi, ale u dětí o nic nejde! Jde o pohyb a zvyky. Zhruba až v patnácti letech se začne lámat chleba a to ještě nemusí být pravda.
Jako každý rodič i já jsem chtěl co nejlepší výsledek. Nyní po určité trenérské praxi a práci s dětmi vím jak jsem byl mimo. A vidím to dnes a denně co si naše mládež musí na závodech vytrpět. I já mám před závodem předstartovní stres( svírání na hrudníku, nervozita), ovšem jako dospělý člověk vím, že je to naprosto normální.
A teď si představte ty děti, které jsou nervózní, nezkušené a snaží se udělat vše proto aby byli rodiče spokojení, protože už týden před závodem doma slyší:
"To dáš! Musíš být nejůř třetí! Nejsi přece mamlas! Jsi lepší atd...."
Tohle je první krok jak naše ratolesti dostat od sportu!
Zkuzme to stylem:" Užij si to. Proběhni se. Nic se neděje. Bude to paráda."
Věřte, že ty děcka po startu dělají vše proto, aby byli nejlepší. Tak proč je stresovat před závodem?
Přece nechceme, aby bylo dětem před závodem špatně, nemohli dýchat a byli ztuhlí. Myslím, že i vy dospělí by jste se na takové aktivity vykašlali kdyby byly spojené s nepříjemnými zážitky.
Mrněte co se s dětma stane po závodě, opět to jsou ty naše děti. A pokuste si povšimnout jak se chovají a tváří před závodem. To je rozdíl co?
Takže jim to pojďme společně ulehčit, a udělat jim ze závodů radost. Opravdu není třeba je před závody hecovat, je na trenérech, aby je dobře připravili, pokud budou na starovní čáře v klidu bude výkon ještě lepší. Taková ztuhlost z nervozity jim jen ubere na výkonu a nemůžou pak prodat to co mají natrénováno.

Děkuji za pochopení a spolupráci, mějte tyhle rady stále na mysli.